web_slider1-08-08

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) www.sete.gr στο πλαίσιο της αποστολής του για συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού στην ελληνική οικονομία διοργανώνει τον πρώτο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών με θέμα τον Τουρισμό “SETE Tourism Crowdhackathon, Innovating with Opendata” στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. To SETE Tourism Crowdhackathon θα διεξαχθεί κατά τα πρότυπα της πρωτοβουλίας ανοιχτής καινοτομίας Crowdhackathon Innovating with Opendata, υλοποιείται από την εταιρία ανοιχτής καινοτομίας Crowdpolicy και υποστηρίζεται από τη Google.

Στο SETE Tourism Crowdhackathon καλούνται να συμμετέχουν προγραμματιστές, designers, αναλυτές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, στελέχη του κλάδου του τουρισμού, επαγγελματίες, φοιτητές και γενικότερα οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει και να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που συντελούν στην ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού, βελτιώνουν και αναδεικνύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ποιότητα ζωής και συμβάλουν ενεργά στην Εθνική Οικονομία.  Στο SETE Tourism Crowdhackathon καλούνται επίσης να συμμετέχουν ενεργά φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας ανοιχτά δεδομένα σε τομείς σχετικούς με τον τουρισμό.

Τα επόμενα 8-10 χρόνια ο Τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Το 2021 οι διεθνείς επισκέπτες προβλέπεται να φθάσουν τα 22-24 εκατομμύρια, με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Η συνολική συνεισφορά (σε σχέση με το 2013) σε ΑΕΠ θα είναι 45-48 δισ. Ευρώ (+16 δισ. Ευρώ) και ~1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (+300 χιλιάδες).

Σύμφωνα με τον Τουριστικό Στρατηγικό Σχεδιασμό 2021, η κύρια προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων. Έχουν οριστεί έξι «κύρια» προϊόντα, καθώς και μια σειρά από «συμπληρωματικά και εξειδικευμένα προϊόντα». Για κάθε ένα από τα κύρια προϊόντα έχει αναπτυχθεί εξειδικευμένο πλάνο που περιλαμβάνει την κατάλληλη στρατηγική αγοράς, τμηματοποίηση πελατείας, ανάπτυξη υποδομών και στρατηγική προώθησης.
Για την περίοδο 2014 – 2020 θα χρειαστεί αύξηση των μέσων ετήσιων επενδύσεων. Βασικό μέρος των απαιτούμενων επενδύσεων αφορά τη στοχευμένη αναβάθμιση καταλυμάτων και την ενίσχυση και δημιουργία νέων, υψηλής ποιότητας υποδομών για το ναυτικό τουρισμό. Κρατικοί και κοινοτικοί πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προσεκτικά, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αποτελέσουν «πόλο» έλξης και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Στόχοι της διοργάνωσης SETE Tourism Crowdhackathon αποτελούν:

  • Να προκληθεί ενδιαφέρον σε νέους ανθρώπους, προγραμματιστές, αναλυτές, designers,  ειδικούς στην επικοινωνία και την εξυπηρέτηση πελατών, μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες, ώστε ομαδικά και συμμετοχικά να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες για τον κλάδο του τουρισμού, τα οποία θα δημιουργούν πρόσθετη αξία και θα μπορούν να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Με αυτή τη διαδικασία ενισχύεται η αλυσίδα αξίας στον κλάδο και δημιουργείται φυτώριο νέων επιχειρήσεων με πελάτη τη βιομηχανία του τουρισμού.
  • Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, αφού μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να προκύψει μια νέα ομάδα ή εταιρία που θα συμβάλει μελλοντικά στην οικονομία της χώρας μας.
  • Να δημιουργηθούν χρήσιμα εργαλεία, καινοτόμες εφαρμογές και μεθοδολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να εξελιχθούν και να χρησιμοποιούνται από μέλη του ΣΕΤΕ καθώς και από κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα με ανοικτό τρόπο για όλη την κοινωνία.
  • Η προώθηση τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τον τουρισμό μέσα από τη διάθεση καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών που θα υλοποιηθούν.
  • Η υποστήριξη του Στρατηγικού Τουριστικού Σχεδιασμού 2021.

 

Στο SETE Tourism Crowdhackathon θα μάθουμε:

  • Για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και το κοινωνικό όφελος από την χρήση ανοικτών δημόσιων δεδομένων
  • πώς οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν τη ζωή μας και το περιβάλλον που ζούμε
  • πώς θα χτίσουμε εφαρμογές προστιθέμενης αξίας με τις νέες τεχνολογίες
  • να ενεργούμε συλλογικά, συμμετοχικά, για το κοινό καλό.

 

Τα Hackathons κινητοποιούν το ανθρώπινο κεφάλαιο στην κατεύθυνση ενός στόχου για το κοινό καλό, ενώ παράλληλα ωθούν την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ο συνδυασμός νέων καινοτόμων εφαρμογών με την χρήση ανοιχτών δεδομένων συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία συστημάτων προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα hackathons και τα ανοικτά δεδομένα στη Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hackathon) καθώς και στο σχετικό portal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://open-data.europa.eu/en/about  .  

 

Θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες του SETE Tourism Crowdhackathon είναι:

 

  • Ανάδειξη τουριστικών προορισμών

Στοχεύει στην προώθηση και την υποστήριξη τουριστικών προορισμών μέσω καινοτόμων εφαρμογών που συσσωρεύουν, επαναχρησιμοποιούν και διαθέτουν υλικό και δεδομένα από δημοφιλή μέσα και πηγές, και βασίζονται στην συμμετοχή του κοινού (user generated content ή UGC). Παραδείγματα είναι η συλλογή πολυμεσικού υλικού από δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Vine, Instagram κοκ), η αποτύπωση διαδρομών με υλικό σε χάρτες, ο εμπλουτισμός αποθετηρίων, η καταγραφή συνταγών και αξιολογήσεων για εστίαση, η συλλογή σχολίων και βαθμολογίας από πλατφόρμες όπως το booking, το tripadvisor, η επεξεργασία συναισθηματικής κατάστασης σχολίων (sentiment analysis) κοκ.

 

  • Προορισμοί Τουριστικού Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021

Στοχεύει στην ανάπτυξη τουριστικών προορισμών που διαφοροποιούνται ως προς τον στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό 2021 του ΣΕΤΕ. Αυτοί είναι SUN & BEACH, City Break, Meetings, Incentives, Conferences, Excibitions (MICE), Πολιτιστικός, Ναυτικός, Ιατρικός (περισσότερα http://sete.gr/media/1910/sete-report_2021.pdf). Η προσέγγιση μπορεί να είναι σε παρεχόμενες υποδομές, όπως π.χ. υπηρεσίες υποδομών για ΑΜΕΑ, γρήγορο internet σε όλη την περιοχή (social wifi), loyalty σχήματα και προσφορές από τους τοπικούς επαγγελματίες (peer to peer μοντέλα), υποδοχή και ολοκληρωμένες υπηρεσίες για σκάφη, ανάδειξη γαστρονομικών παραδοσιακών πιάτων κοκ. Οι παροχές θα πρέπει να ολοκληρώνονται κατάλληλα ώστε να δημιουργείται μια ενιαία σημαντική διαφοροποίηση του προορισμού.

 

  • Ειδικές μορφές Τουρισμού

Στόχος της ενότητας είναι η υποστήριξη και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών συστημάτων και εφαρμογών. Ενδεικτικά αναφέρονται τομείς: Φυσιολατρικός τουρισμός, γεωτουρισμός, αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, μαθητικές εκδρομές, αθλητικός τουρισμός κοκ.

 

  • Χρήσιμα εργαλεία και εφαρμογές για τουριστικές επιχειρήσεις

Η ενότητα έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους. Τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι συστήματα προβολής και διαφήμισης όπως π.χ. Google Adwords, κρατήσεων, διαχείριση επικοινωνίας και διασύνδεση (engagement) με κοινότητες, CRM και marketing, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πληρωμές με εναλλακτικά ηλεκτρονικά δίκτυα, διαχείριση πόρων, αξιολόγηση και βαθμολόγηση υπηρεσιών (feedback), προβολή, ενοποίηση και χρήση δημοφιλών πλατφορμών επικοινωνίας, εργαλεία IT υποδομής όπως π.χ. Google Apps κοκ.

 

  • Μεταφορές και επικοινωνίες

Στόχος της ενότητας είναι η ανάπτυξη εφαρμογών που απευθύνονται στους επισκέπτες ενός προορισμού και μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις και τα σημεία του προορισμού. Παραδείγματα είναι η δυνατότητα ανεύρεσης μετάβασης με συνδυασμό μέσων μεταφοράς, όπως ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, η μείωση του χρόνου μετάβασης ή/και αναμονής, η προβολή σημείων ενδιαφέροντος κοκ.

 

 

  • Αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων

Στόχος της ενότητας είναι η υλοποίηση εφαρμογών που βασίζονται στην οπτικοποίηση δεδομένων, μέσω design ή/και δυναμικών infographics, μηχανισμοί πληροφόρησης και ανάδρασης. Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη εφαρμογών που είναι χρήσιμες σε policymakers και υποστηρίζουν την λήψη αποφάσεων (Business Intelligence – BI).

 

Οριζόντια χαρακτηριστικά

  • Οι εφαρμογές που θα υλοποιηθούν προτείνεται να συνδυάζουν και να ενσωματώνουν ιδέες και χαρακτηριστικά από διαφορετικές ενότητες.  
  • Να είναι διαθέσιμες σε επιτραπέζιο υπολογιστή (desktop) και σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones).
  • Ενθαρρύνεται να υπάρχει τεχνολογική καινοτομία όπως big data analysis, open hardware, sensors, χρήση APIs κοκ.  
  • Οι εφαρμογές θα πρέπει να ακολουθούν κάποιο business model το οποίο μπορεί να είναι και εμπορικό, ώστε να προκύπτει το μοντέλο δημιουργίας εσόδων (revenue model). Σε περίπτωση που οι εφαρμογές έχουν κοινωνικό προσανατολισμό, θα πρέπει να τεκμηριώνεται με κάποιο τρόπο η βιωσιμότητά τους.
  • Ενθαρρύνεται οι εφαρμογές να λαμβάνουν υπόψη τους το Traveller Lifecycle καθώς και τα σχετικά στάδια: Awareness, Consideration, Comparison, Booking, Experience, Advocate.
  • Οι εφαρμογές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον Τουριστικό Στρατηγικό Σχεδιασμό 2021 καθώς και την γενικότερη στρατηγική του ΣΕΤΕ.

 

Η διοργάνωση θα παρέχει στους συμμετέχοντες βασικές τεχνικές προδιαγραφές καθώς και προτεινόμενες πηγές δεδομένων, πλατφορμών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η σχετική πληροφορία θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα της διοργάνωσης.

 

Συμμετοχή

Η συμμετοχή είναι ανοικτή και δωρεάν για όλους και υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ανά ρόλο για τις οποίες ισχύει το μοντέλο first come first served. Για την είσοδο στο χώρο  απαιτείται προηγουμένως εγγραφή μέσω της πλατφόρμας της διοργάνωσης http://crowdhackathon.com/tourism/ .

 

Στο SETE Tourism Crowdhackathon υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής με τους ακόλουθους ρόλους:

    • Διαγωνιζόμενοι, για υλοποίηση των εφαρμογών. Αποτελούν τους διαγωνιζόμενους και μπορεί να είναι προγραμματιστές, αναλυτές, designers, σύμβουλοι κοκ. Διαγωνίζονται σε ομάδες από 2 – 5 άτομα (επιθυμητό).
    • Μέντορες για καθοδήγηση και υποστήριξη των διαγωνιζομένων.
    • Εθελοντές για υποστήριξη στην διοργάνωση.
    • Επισκέπτες. Μπορεί να είναι στελέχη από εταιρίες, φορείς του δημοσίου τομέα και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δεν διαγωνίζονται, αλλά παρακολουθούν την εξέλιξη των υλοποιήσεων, τις παρουσιάσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις.
    • Πάροχοι δεδομένων (data owners). Φορείς που θα διαθέσουν δεδομένα για αξιοποίηση και μπορούν να προέρχονται από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
    • Δημοσιογράφοι

 

Στη σελίδα εγγραφής περιλαμβάνονται οι παραπάνω τύποι εισιτηρίων. Στους συμμετέχοντες θα παρέχεται γρήγορο διαδίκτυο καθώς και ρεύμα για σύνδεση υπολογιστών, χώρος εργασίας (τραπέζι), υλικό από τους υποστηρικτές και χορηγούς, φαγητό, αναψυκτικά, ενώ θα πρέπει να έχουν τον δικό τους υπολογιστή καθώς και πολύμπριζα.

Ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε ομάδες μέχρι 5 ατόμων.

 

Βραβεία

Οι ομάδες που θα διακριθούν για την εφαρμογή τους θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα καθώς και με υπηρεσίες και είδη. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στην πλατφόρμα της διοργάνωσης http://crowdhackathon.com/tourism/ .

 

Διαδικασία – Χρονοδιάγραμμα

  • Όλες οι πληροφορίες για το SETE Tourism Crowdhackathon θα δημιοσιεύονται στην πλατφόρμα της διοργάνωσης http://crowdhackathon.com/tourism/ καθώς και στο facebook event https://www.facebook.com/events/690581007742743/ . Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις δύο διευθύνσεις για ανακοινώσεις και επικαιροποίηση των προδιαγραφών.
  • Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, διαγωνιζόμενος, μέντορας, εθελοντής, επισκέπτης, τύπος, θα πρέπει να εγγραφεί υποχρεωτικά μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που διατίθεται στην πλατφόρμα της διοργάνωσης. Οι θέσεις ανά ρόλο είναι συγκεκριμένες και ισχύει το μοντέλο first come first served. Οι εγγραφές θα κλείσουν δύο (2) μέρες πριν την διοργάνωση, δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου 23:59.
  • Η διοργάνωση θα ανακοινώσει τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι προδιαγραφές θα βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, οπότε και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν. Το διάστημα αυτό, οποιοσδήποτε επιθυμεί θα μπορεί να υποβάλει τις προτάσεις και τα σχόλιά του επί των προδιαγραφών, για οποιοδήποτε τεχνικό ή επιχειρησιακό θέμα.
  • Τα βραβεία θα ανακοινώνονται μέσα από την πλατφόρμα της διοργάνωσης  http://crowdhackathon.com/tourism/ .
  • Οι μέντορες θα επιλεγούν από την οργανωτική επιτροπή με βάση την εμπειρία τους σε αντίστοιχες δράσεις και τις γενικότερες τεχνικές και επαγγελματικές τους γνώσεις. Οι μέντορες μαζί με την κριτική επιτροπή και την οργανωτική επιτροπή θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση των προδιαγραφών και την δημιουργία του πλαισίου διεξαγωγής του διαγωνισμού. Οι μέντορες καθώς και η κριτική επιτροπή θα έχουν παρουσία κατά το διήμερο του διαγωνισμού ώστε μέσα από τη διαδικασία που θα προβλέπεται να υποστηρίζουν την υλοποίηση των εφαρμογών.
  • Στις 14 Οκτωβρίου οριστικοποιούνται οι προδιαγραφές.
  • Στις 14 Οκτωβρίου στις 23:59 κλείνουν οι εγγραφές.
  • 17 & 18 Οκτωβρίου διεξάγεται ο διαγωνισμός στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων (Μετρό Κεραμεικός). Αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιευθεί στην πλατφόρμα της διοργάνωσης.
  • Στις 18 Οκτωβρίου το απόγευμα θα παρουσιαστούν από τις ομάδες των διαγωνιζόμενων οι εφαρμογές και θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης καθώς και οι βραβεύσεις.
  • Οι τρεις καλύτερες ομάδες που θα βραβευθούν θα παρουσιάσουν την εφαρμογή τους στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ που θα γίνει στην Αθήνα την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

 

Χώρος και Ημερομηνία Διοργάνωσης

  • Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015
  • Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Innovathens της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, 11854 Αθήνα http://crowdhackathon.com/tourism/#location

 

Ενημέρωση και δημοσιότητα

 

Κατεβάστε τις πληροφορίες σε pdf SETE Tourism Crowdhackathon 17.09.2015 .