UN Refugee Agency

Οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι νέες αφίξεις στην Τουρκία και τα επικαιροποιημένα στοιχεία των τουρκικών αρχών για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εκεί έχουν ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες σε περισσότερους από 4.013.000 ανθρώπους (στοιχεία Ιουλίου 2015).

Επίσης, τουλάχιστον 7,6 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας – πολλοί από αυτούς μάλιστα βρίσκονται σε δυσχερείς συνθήκες και σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες.

Στα 4 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1.805.255 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, 249.726 στο Ιράκ, 629.128 στην Ιορδανία, 132.375 στην Αίγυπτο, 1.172.753 στον Λίβανο, και 24.055 αλλού στη Β. Αφρική. Στον αριθμό αυτό δε συμπεριλαμβάνονται πάνω από 270.000 αιτήσεις ασύλου Σύρων στην Ευρώπη, αλλά και χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί σε τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ, η χρηματοδότηση του προγράμματος για τους πρόσφυγες της Συρίας αποτελεί ένα εξίσου επείγον ζήτημα. Για το σύνολο του 2015, η Υ.Α. και οι εταίροι της έκαναν έκκληση για 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ως τα τέλη Ιουνίου, μόνο το ένα τέταρτο της έκκλησης για ανθρωπιστική χρηματοδότηση είχε καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν νέες μειώσεις στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας και παλεύουν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας ή να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Πάνω από διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αφιχθεί φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που είναι εξαπλάσιος από πέρυσι και μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον μεσογειακό χώρο μέσα στο 2014, τονίζει η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, σε σημερινή συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα.

Οι μεθοδολογίες Crowdsourcing και Crowdfunding μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αναγκών για υποστήριξη των προσφύγων με τους εξής τρόπους:

  • Συγκέντρωση προσφοράς αγαθών, υπηρεσιών και λοιπών πόρων όπως διάθεση δωματίου ή κατοικίας από πολίτες και νομικά πρόσωπα και match-making με τη ζήτηση σε επίπεδο οργανωμένων κινήσεων ή ΜΚΟ για την άμεση διοχέτευσή τους
  • Δημιουργία συνεργιών μεταξύ των ομάδων υποστήριξης και καλύτερη οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Συγκέντρωση χρημάτων με τη μεθοδολογία του crowdfunding για την υποστήριξη των ομάδων υποστήριξης
  • Πληροφόρηση των ίδιων των προσφύγων (καθώς οι περισσότεροι έχουν εξοπλισμό για σύνδεση στο internet) για σημεία που μπορούν να λάβουν βοήθεια ή για να στέλνουν ανάγκες σε είδη και υπηρεσίες
  • Πληροφόρηση, λογοδοσία, διαφάνεια

Μια τέτοια ψηφιακή υλοποίηση θα μπορέσει να αποτελέσει ένα κοινό σημείο (single point) για καταγραφή αναγκών, διοχέτευση προσφορών και πληροφόρησης όλων, προσφύγων, των οικογενειών τους, των οργανώσεων που τους υποστηρίζουν, των εθελοντών, των πολιτών και επιχειρήσεων που θέλουν να προσφέρουν, της πολιτείας και άλλων θεσμικών φορέων.

Με τη σημερινή τεχνολογία και με σχετικά άμεση υλοποίηση, μπορεί να δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποστήριξης των προσφύγων και να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της υποστήριξής τους με τη βοήθεια όλης της κοινωνίας.

Η Crowdpolicy πραγματοποιεί επαφές προκειμένου να προσφέρει δωρεάν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία της προς αυτή την κατεύθυνση και ενθαρρύνουμε όποιον θέλει να συμμετέχει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση

 

Ομάδες και κινήσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή (05.09.2015)


Για την στήριξη και την φροντίδα των προσφύγων δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή αρκετές ομάδες και συλλογικότητες στην Ελλάδα, προκειμένου να υποδεχθούν τους κατατρεγμένους και να τους εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή.

 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Προσφέρουν ιατρική φροντίδα και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που φτάνουν στα Δωδεκάνησα και τη Λέσβο ή συγκεντρώνονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.  Λειτουργούν τρία πλοία που διενεργούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο. Μέσα στους 4 πρώτους μήνες έχουν διασωθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι. Ενημερωθείτε για τη δράση τους εδώ (www.msf.gr) και κάντε τη δωρεά σας εδώ ( http://www.msf.gr/support/medecins-sans-frontieres )

 

Αγκαλιά (υποδοχή προσφύγων στη Μυτιλήνη)

Μπορεί ο παπα-Στρατής να έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, όμως η προσπάθεια και το έργο που άφησε πίσω του, είναι ενεργό και αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη Λέσβο.

Αν θέλετε να συμβάλλετε για να μεγαλώσει η Αγκαλιά, ο τραπεζικός της λογαριασμός είναι: Alpha Bank Iban: GR5401405990599002101026620

 

Στέκι Μεταναστών

Βρίσκεται στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια και αποτέλεσε σημαντικό φορέα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως. Συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρούχα και μπορείτε να τους βρείτε στη διεύθυνση Τσαμαδού 13-15, Εξάρχεια, Αθήνα

Πληροφορίες, Τηλ: 210 3813928

[email protected]

 

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

Στην ιστοσελίδα Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων σε τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

 

Help For Refugees In Molyvos

Διεθνής διαδικτυακή καμπάνια στο Facebook που συγκεντρώνει πόρους και είδη ανάγκης. Επισκεφθείτε τη σελίδα τους.

 

Γιατροί του Κόσμου

Αυτή τη στιγμή βοηθούν στη Χίο, στα κέντρα κράτησης μεταναστών και αλλού. Ενημερωθείτε για τις δράσεις τους και πώς μπορείτε να βοηθήσετε ή κάντε μία δωρεά

 

Crowdfunding Lesvos Refugees

Παγκόσμια προσπάθεια για να συγκεντρωθούν 1.000 αγγλικές λίρες για είδη πρώτης ανάγκης στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 10.000 λίρες. Επισκεφθείτε τη σελίδα τους.

 

Aλληλεγγύη Κως

Μία συγκινητική κίνηση από τους πολίτες του νησιού που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο νησί. Μπορείτε να τους βοηθήσετε παρακολουθώντας την λίστα με όσα χρειάζονται και πηγαίνοντας τους πράγματα.

Πληροφορίες

 

Hot Meals & Basic Supplies for Unsheltered Refugees in Thessaloniki

Μία ακόμα διεθνής καμπάνια για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες

 

Αναφορές

 

Πηγές:

UN Refugee Agency Greece