Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder & CTO, Crowdpolicy
Τι έγινε στη Μύκονο 3 – 7 Δεκεμβρίου;
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Πολιτικές ανάπτυξης Κρουαζιέρας και Marquee Προορισμοί”, έγινε παράλληλη οργάνωση του δεύτερου citylabs “citylabs@mykonos”. To citylabs@mykonos ήταν αφιερωμένο στην τουριστική ανάπτυξη, τη θαλάσσια οικονομία και την κρουαζιέρα σε συνδυασμό με καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία.
Τι είναι τα citylabs;
Τα citylabs είναι μια “δράση – πλατφόρμα” με φυσική και ψηφιακή υπόσταση που μπορεί να εφαρμόζεται σε κάθε πόλη. Τα citylabs υποστηρίζουν την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας προς δημιουργικές δράσεις. Είναι η αρχή για τη χαρτογράφηση τοπικού κοινωνικού και δημιουργικού κεφαλαίου κάθε πόλης (human & social creative capital) με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ανοικτής καινοτομίας. Στα citylabs συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχειρηματίας, στελέχη της αυτοδιοίκησης και γενικά όποιος θέλει να συμβάλλει για τη βελτίωση του τόπου και την τοπική ανάπτυξη.
Γιατί τα υποστηρίζει η Crowdpolicy;
Η Crowdpolicy διαθέτει ψηφιακά εργαλεία και μεθοδολογίες που υποστηρίζουν τους παραπάνω στόχους. Επιτρέπουν τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων, τη δικτύωση και καταγραφή ιδεών για τις πόλεις. Τα citylabs υποστηρίζουν τη μόχλευση και κινητοποίηση του αστικού κεφαλαίου με τρόπο συμβατό με κεντρικές ευρωπαϊκές ψηφιακές στρατηγικές και προτεραιότητες, καθώς και με διαδικασίες που το τελικό αποτέλεσμα θα επιστρέφει στην πόλη, στο Δήμο, στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε στη δυναμική της συμμετοχής και του crowdsourcing για να αναδεικνύονται καινοτόμες λύσεις. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων θα επιστρέψει όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην εθνική Οικονομία. Η διαδρομή των citylabs μας κάνει και εμάς καλύτερους στον τρόπο που παρέχουμε και αντιλαμβανόμαστε τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Τα ψηφιακά μέσα υποστηρίζουν τη δημιουργία ανθρώπινων δικτύων που επεξεργάζονται λύσεις σε τοπικά προβλήματα. Βοηθούν στη διάδοση της πληροφορίας και τη διεύρυνση της συμμετοχής στο τέλος των workshops.
Για την υποστήριξη του φυσικού διαλόγου του citylabs@mykonos – σε ψηφιακό επίπεδο – προσαρμόστηκε η πλατφόρμα “posti4city” της Crowdpolicy. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο http://postit4.citylabs.gr/mykonos/. H πλατφόρμα ανασχεδιάστηκε και ονομάστηκε «πolishUP Μύκονος». Ήταν ιδέα που βγήκε από το εργαστήριο και πήρε τις περισσότερες ψήφους. Η συμμετοχική διαδικασία ονοματοδοσίας της ψηφιακής πλατφόρμας της Μυκόνου είναι ένα παράδειγμα συν-διαμόρφωσης του branding (#crowdsourcingbranding). Η ιδέα μπορεί να βρει εφαρμογή στο branding για ένα προϊόν, υπηρεσία ή ακόμα και έναν τουριστικό προορισμό.
Citylabs και ειδικά χαρακτηριστικά των τόπων
Σε κάθε τόπο υπάρχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα Για παράδειγμα, η χώρα μας διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα που μπορεί να αναδειχθεί με μεθοδολογίες #crowdsourcing. Επιπλέον, η χρήση διαδραστικών εφαρμογών που βασίζονται στη συλλογή πληροφορίας μπορούν να έχουν πολλαπλές χρήσεις. Από τη συλλογή παραπόνων, ιδεών και προτάσεων των πολιτών έως την εμφάνιση γεωγραφικών σημείων ενδιαφέροντος για την ανάδειξη τουριστικών προορισμών. Το στοίχημα είναι η αναζήτηση κινήτρων για τη διάθεση δημόσιας και ιδιωτικής πληροφορίας που είναι εύκολα προσβάσιμη. Τα citylabs αξιοποιούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και προσφέρουν ελεύθερα τεχνολογικές λύσεις που υποστηρίζουν της τοπικές κοινωνίες. Είναι μια ανοικτή διαδικασία και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πόλη. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο www.citylabs.gr.