Από την εφημερίδα Θάρρος news.gr
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Επιχειρηματικότητα και νεολαία είχαν το Σαββατοκύριακο την «τιμητική» τους, καθώς η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας με μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τον ευφάνταστο τίτλο «Disrupt Startup ScaleUP».
Ο Οργανισμός Ιndustry Disruptors – Game Changers προσκάλεσε για δεύτερη χρονιά κάθε ενδιαφερόμενο στη μεγαλύτερη εκδήλωση νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πρωτοπόροι φερέλπιδες επιχειρηματίες από τους τομείς της αγροτικής επιχειρηματικότητας, υγείας, δημιουργικής βιομηχανίας, καθαρής ενέργειας και τεχνολογίας παρουσίασαν στο κοινό τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, θα κριθούν και θα βαθμολογηθούν. Συγκεκριμένα, 50 νεοφυείς επιχειρήσεις διαγωνίστηκαν ζωντανά πάνω στη σκηνή του Μεγάρου, προσπαθώντας να πείσουν για τις ιδέες τους.
Στη σημαντική αυτή εκδήλωση υπάρχει επάξια εκπροσώπηση της Καλαμάτας από την εταιρεία του Γιώργου Καραμανώλη και από την ιδρύτρια του «Edosafakelaki», Χριστίνα Τρεμόντι, της οποίας η μητέρα είναι από την πόλη μας (το γένος Χατζηαγγελή).
Γιώργος Καραμανώλης
Ο Γιώργος Καραμανώλης έχει συντονίσει μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις ανοικτής διακυβέρνησης και καινοτομίας, όπως είναι η Διαύγεια και το Opengov.
Από το 2012 είναι συντονιστής τεχνολογίας και καινοτομίας της εταιρείας Crowdpolicy. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες και ηλεκτρονικές πλατφόρμες που βελτιώνουν τις διαδικασίες και τα προϊόντα των οργανισμών και βασίζονται στην ενεργή συμμετοχή των stakeholders.
Ο Γιώργος Καραμανώλης θα παρουσιάσει σήμερα την ελληνική εμπειρία από την υλοποίηση δράσεων ανοικτής διακυβέρνησης, καθώς και την ευκαιρία και το όφελος των διοικήσεων, των οργανισμών και εταιρειών, όταν διασυνδέονται ενεργά με τις κοινότητες που απευθύνονται.
Βασικό σημείο της ομιλίας του είναι η αξιοποίηση των λύσεων που παράγονται από το πλήθος (crowd). Οι λύσεις για τα προβλήματα του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζονται συνεχώς μπροστά μας και παρέχονται από ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα.
Στις πόλεις υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώστες των προβλημάτων καθώς και των λύσεων. Οι λύσεις παρουσιάζονται μπροστά μας και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε από αυτές, το οποίο σημαίνει να τις καταγράφουμε συστηματικά, να τις μοντελοποιήσουμε, να τις σχεδιάσουμε σε μια μορφή, ώστε η βελτίωση να γίνεται σε διαδικασίες και δομές του δημόσιου τομέα και να προκύπτει όφελος στον πολίτη.
Τέλος, ο Γ. Καραμανώλης θα ανακοινώσει την έναρξη της πανελλήνιας πρωτοβουλίας citylabs.gr (τοπικά εργαστήρια πόλεων). Το city_labs θα αποτελεί μια δομή καινοτομίας τοπικού επιπέδου, η οποία αξιοποιεί τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που διαθέτει το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο των πόλεων με στόχο την τοπική αειφόρο ανάπτυξη. To Citylabs βασίζεται στη διάθεση υποστηρικτικών ψηφιακών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία Crowdpolicy θα υποστηρίξει τις τοπικές κοινότητες στη δημιουργία συστημάτων που υποστηρίζουν την τοπική ανάπτυξη, κινητοποιώντας δημιουργικούς πολίτες.
Χριστίνα Τρεμόντι
Από την άλλη πλευρά, η Χριστίνα Τρεμόντι αναφέρθηκε στον ευρηματικό τρόπο τον οποίο δημιούργησε για να διαμαρτυρηθεί και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Στην ιστοσελίδα με την ονομασία Εdosafakelaki.org, χιλιάδες Έλληνες έχουν καταγράψει τις εμπειρίες τους, δηλώνοντας, μάλιστα, και τα ποσά που αναγκάστηκαν να δαπανήσουν σε τέτοιου είδους «συναλλαγές».
Το ΕΔΩΣΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ πρόκειται για μία μη-κερδοσκοπική, ψηφιακή δημοκρατική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα, τιθασεύοντας τη συλλογική ενέργεια των πολιτών.
Η Χριστίνα πιστεύει ότι η πίεση για αλλαγή σε μία δημοκρατία μπορεί να προέρθει μόνο από το λαό και η τεχνολογία μάς προσφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία τα κατάλληλα εργαλεία για να συμμετέχουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των αναγκών και απαιτήσεών μας.
Οι πέντε διαγωνισμοί προβλέπεται να είναι εξίσου συγκινητικοί για κριτές και κρινόμενους. Οι νικητές θα αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα και παγκόσμια προβολή, καθώς η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά σε 150 χώρες και υπολογίζεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός εκατομμυρίου θεατών. Για τη στήριξη όλων των νεοφυών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως τελικών αποτελεσμάτων, διεξάγεται από τους διοργανωτές καμπάνια χρηματοδότησης από ιδιώτες, το περίφημο crowd- funding.
Το μέγεθος της εκδήλωσης οφείλεται αναμφισβήτητα στην ισχύ που προκύπτει από τη συνεργασία πολλών φορέων, καθώς διεξάγεται υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), του Δήμου Αθηναίων και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ενώ υποστηρίζεται από τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), την Αμερικανική Πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Orange Grove της ολλανδικής πρεσβείας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη