Του Αντώνη Πετρόγιαννη, από το Θάρροςnews.gr
Η ελληνική κοινωνία πάσχει από βαθιά ανία. Δε χρειάζεται να βρεθείς μπροστά στο δημόσιο λειτουργό που περιμένει πότε θα έρθει η ευλογημένη εκείνη ώρα της σύνταξης, γιατί βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα πόσα χρόνια τώρα. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που δικαιώνουν τον παραπάνω αφορισμό.
Το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει όλοι μαζί δεν εμπνέει πλέον κανέναν μας. Είναι μια συμφωνία ανθρώπων που ομολογούν κυνικότατα ως επί το πλείστον πως δεν τους προσφέρει τίποτε κι αν είναι αναγκασμένοι να το τηρήσουν, είναι για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Το ίδιο ισχύει και για το «συμβόλαιο εμπιστοσύνης» που υπογράφουμε διά της ψήφου μας με τους πολιτικούς μας εκπροσώπους. Τους δεχόμαστε κατ’ ανάγκην.
Ο γάμος έχει πτωχεύσει, η επιθυμία έχει μπει στο ντουλάπι προ πολλού και το μόνο που μας κρατάει είναι η απελπισία του «δε βλέπεις τι κυκλοφορεί εκεί έξω»;
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και διαλείμματα φωτός. Το πιο ελπιδοφόρο και θετικό που έχει ακουστεί τον τελευταίο καιρό είναι η βράβευση του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μία σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς συγκαταλέγεται, πλέον, στους πέντε νικητές του διαγωνισμού «Πρόκληση για δημάρχους», που διοργανώνει το Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies.
Όταν, δε, μαθαίνεις ότι ένας από τους ανθρώπους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη διάκριση είναι Καλαματιανός, τότε βλέπεις την πραγματικότητα λίγο καλύτερα.
Βασικός συμμέτοχος, λοιπόν, στο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας και της πρότασης ήταν ο Γιώργος Καραμανώλης και η εταιρεία καινοτομίας Crowdpolicy, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Μιχάλη Ψαλλίδα, επίσης, επιστήμονα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, το 2012.
Ποιος είναι
O Γιώργος Καραμανώλης τελείωσε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας. Αν και μόλις 30 χρόνων, είναι ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά γνωστών δράσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ζει στην Αθήνα, όπου ακολούθησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος Πληροφορικής και Καινοτομίας.
Έχει συμμετάσχει στο συντονισμό ομάδων διοίκησης έργου και ως εμπειρογνώμονας σε έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Νέων Τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα, καθώς και ως σύμβουλος ανάπτυξης εφαρμογών και επιχειρησιακών συστημάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον οργανωτικό και τεχνικό σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων, όπως το πρόγραμμα Δι@ύγεια.
Από το 2012 είναι συντονιστής Καινοτομίας και Τεχνολογίας της εταιρείας Crowdpolicy.com.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διαύγεια»
Ο Γιώργος Καραμανώλης αποτέλεσε από τους βασικούς σχεδιαστές του προγράμματος Δι@ύγεια. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Έτσι, ο Γιώργος Καραμανώλης το 2010 σχεδίασε ένα μοντέλο λειτουργίας και ένα σύστημα στο οποίο από τον Οκτώβριο 2010 αναρτώνται όλες οι αποφάσεις πράξεων των φορέων της δημόσιας διοίκησης. Σήμερα στο πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι ενταγμένοι 3.660 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.
Παράλληλα, την περίοδο 2009 – 2012 συντόνισε τεχνικά και συμμετείχε και σε άλλες δράσεις, όπως διαγωνισμοί καινοτομίας για το δημόσιο τομέα, labs.Opengov, ο Νόμος 3979 για την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.ά.
Η εταιρεία
Η εταιρεία crowdpolicy (crowdpolicy.com) που συνίδρυσε το 2012 βασίζεται στη φιλοσοφία ότι κάθε οργανισμός, ανεξάρτητα εάν είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, χρήζει βελτιώσεων και επαναπροσδιορισμού σε διάφορους τομείς, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία. Παράλληλα, οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω της τεράστιας ανάπτυξης των κοινωνικών δικτύων, έχουν την ανάγκη και θέλουν να μοιράζονται τις απόψεις, τις γνώσεις, τις αγωνίες και τις ιδέες τους και εν γένει να συνδιαμορφώνουν με τους οργανισμούς τις εξελίξεις.
Ως εκ τούτου, η ίδρυση της Crowdpolicy στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στο κοινό -εννοώντας με την έννοια αυτή καταναλωτές, βιομηχανικούς πελάτες, πολίτες, εργαζόμενους- με τους οργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσοντας έναν ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας μπορούν να αξιολογήσουν την απόδοσή τους, να εντοπίσουν προβλήματα, να διαχειριστούν κρίσεις και να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Με αυτό το μοντέλο, λοιπόν, η εταιρεία crowdpolicy.com αναπτύσσει εφαρμογές ηλεκτρονικής συμμετοχής και διακυβέρνησης για Δήμους και φορείς του Δημοσίου Τομέα, σύγχρονα συστήματα πληροφορικής, καθώς και μοντέλα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως δομές καινοτομίας (innovation hubs) . H εταιρεία έχει πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το βραβείο
Η πρόταση της Αθήνας αφορά στην υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας για την υποστήριξη δικτύων ενεργών πολιτών που δίνουν λύσεις για την πόλη, από τις οποίες ο Δήμος μαθαίνει και βελτιώνεται.
H Crowdpolicy αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας του «ΣυνΑθηνά», από τον αρχικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του, ενώ συμμετείχε ενεργά στην υποβολή της πρότασης μαζί με την ομάδα του Δήμου Αθηναίων.
Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας “ΣυνΑθηνά” στηρίζεται στην πεποίθηση ότι έξυπνες και κυρίως βιώσιμες λύσεις έρχονται συχνά από τον κόσμο που γνωρίζει τη γειτονιά του, και θέλει ο ίδιος να συμμετέχει στο να τη βελτιώσει, να τη νοικοκυρέψει, να την ομορφύνει.
Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων προέρχεται από την πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη να δώσει δημόσιο βήμα και χώρο στις δράσεις ομάδων πολιτών της πόλης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «ΣυνΑθηνά», www.synathina.gr, η οποία βρίσκεται εδώ και 1.5 χρόνο σε λειτουργία.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 155 ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα βραβεύτηκε για το σχεδιασμό που εκπόνησε για την πολιτική ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών, στην πιο κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Η απονομή του βραβείου αποτελεί προσωπική τιμή για εμένα και νίκη για την πόλη.
Η σημαντική αυτή διεθνής διάκριση είναι αποτέλεσμα σκληρής, συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς της ομάδας του “ΣυνΑθηνά” και πολλών άλλων ανθρώπων, τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Η επιβράβευση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να καταλάβει τη θέση που δικαιούται στο διεθνή χάρτη και τον ανταγωνισμό».
Στην ομάδα της Αθήνας συμμετείχαν: Αμαλία Ζέπου (aντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών & Δημοτικής Αποκέντρωσης), Αλέξης Γαληνός (διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), Γιάννης Ευμολπίδης (σύμβουλος δημάρχου σε θέματα Πολεοδομίας), Κωνσταντίνα Καρύδη (επικεφαλής του Europe Direct), Στεφανία Ξυδιά (ΑΜΚΕ Place Identity.gr), Γιώργος Καραμανώλης, Μιχάλης Ψαλίδας, Βίκυ Φωτεινού (CrowdPolicy), Ανθή Χρήστου (εξωτερικός συνεργάτης «ΣυνΑθηνά»), Στέλιος Βούλγαρης (εξωτερικός συνεργάτης «ΣυνΑθηνά»).